Veelgestelde vragen Toeslagen Herstel

Over Schuldenwijzer Toeslagen Herstel

Schuldenwijzer helpt je met een overzicht van je schulden bekend bij gerechtsdeurwaarders en die in aanmerking kunnen komen voor betaling door de Belastingdienst.

Dit schuldenoverzicht kun je doorgeven aan SBN via www.sbn.nl. Je hoeft deze schulden niet zelf uit te zoeken.

De pauzeknop (officieel ‘moratorium’) is de adempauze voor je schulden, wanneer je als ouder of partner gedupeerd bent door de problemen met de kinderopvangtoeslag. De pauzeknop geldt een jaar en tijdens deze periode wordt de invordering van schulden gepauzeerd. De ingangsdatum van de pauzeknop is door de Belastingdienst bepaald.

De ingangsdatum en einddatum van de pauzeknop voor gedupeerde ouders of partners zijn door de Belastingdienst aangeleverd aan Schuldenwijzer en staan daarin vermeld.

De pauzeknop (officieel ‘moratorium’) is de adempauze voor je schulden, wanneer je als ouder of partner gedupeerd bent door de problemen met de kinderopvangtoeslag. De pauzeknop geldt een jaar en tijdens deze periode wordt de invordering van schulden gepauzeerd. De ingangsdatum van de pauzeknop is door de Belastingdienst bepaald.

De ingangsdatum en einddatum van de pauzeknop voor gedupeerde ouders of partners zijn door de Belastingdienst aangeleverd aan Schuldenwijzer en staan daarin vermeld.Ben je een gedupeerde ouder of partner door de problemen met de kinderopvangtoeslag? Dan is de pauzeknop voor jou van toepassing. De pauzeknop is de adempauze voor je schulden.

Tijdens deze periode wordt de invordering van schulden gepauzeerd.

De ingangsdatum van de pauzeknop is door de Belastingdienst bepaald en geldt een jaar.

Mijn schuldenoverzicht Toeslagen Herstel

In het schuldenoverzicht staan schulden die zijn ontstaan op of na 1 januari 2006 en die vóór 1
juni 2021 opeisbaar waren.

Deze schulden kunnen in aanmerking komen voor betaling door de Belastingdienst (op grond
van de Wet hersteloperatie toeslagen).

Gerechtsdeurwaarders kunnen deze schulden aanleveren aan Schuldenwijzer.

Het kan zijn dat je ook nog andere schulden hebt. Deze staan niet in het schuldenoverzicht Toeslagen Herstel.

Nee, alleen gerechtsdeurwaarders kunnen op dit moment gegevens aanleveren aan Schuldenwijzer.

Gerechtsdeurwaarders leveren gegevens aan over schulden die zijn ontstaan op of na 1 januari
2006 en die vóór 1 juni 2021 opeisbaar waren. Deze schulden kunnen namelijk in aanmerking
komen voor betaling door de Belastingdienst.

Het kan zijn dat gerechtsdeurwaarders niet alle schulden die bij hen bekend zijn hebben aangeleverd. Of dat je schulden hebt die niet bij gerechtsdeurwaarders bekend zijn.
Dan is het belangrijk dat je deze schulden apart doorgeeft via www.sbn.nl.

Het kan zijn dat er geen gegevensaanlevering heeft plaatsgevonden aan Schuldenwijzer door gerechtsdeurwaarders met betrekking tot schulden die bij hen bekend zijn.

Neem dan contact op met het gerechtsdeurwaarderskantoor.

Je kunt schulden die gerechtsdeurwaarders niet hebben aangeleverd of die niet bij gerechtsdeurwaarders bekend zijn, apart doorgeven bij je aanvraag bij SBN.

Schulden die vóór 1 juni 2021 opeisbaar waren kunnen in aanmerking komen voor betaling door de Belastingsdienst.

Het gaat hier om een schuld bij je zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar heeft dit bedrag alvast laten vervallen.
Het kostengedeelte wordt ook betaald door de Belastingsdienst. Je ziet dit bedrag voor de kosten nu nog staan, omdat het gerechtsdeurwaarderskantoor deze betaling nog moet ontvangen van SBN.

Als je wel het tabblad ‘Mijn schuldenoverzicht Toeslagen Herstel’ ziet, maar daarin geen gegevens over schulden ziet staan, kan dit meerdere redenen hebben:

 1. Er zijn geen actuele schulden bekend bij gerechtsdeurwaarders die in aanmerking kunnen komen voor betaling door de Belastingsdienst. Mogelijk zijn er al schulden afbetaald.
 2. Er heeft geen gegevenslevering plaatsgevonden aan Schuldenwijzer door gerechtsdeurwaarders met betrekking tot schulden die bij hen bekend zijn.

Je kunt contact opnemen met de bij jou bekende gerechtsdeurwaarderskantoren voor meer informatie.

Als je geen tabblad ‘Mijn schuldenoverzicht Toeslagen Herstel’ ziet, kan dit twee redenen hebben:

 1. Je bent door de Belastingdienst niet aangemerkt als gedupeerde door de problemen met
  de kinderopvangtoeslag.
 2. Je bent door de Belastingdienst wel aangemerkt als gedupeerde door de problemen met
  de kinderopvangtoeslag, maar je bent niet bekend bij gerechtsdeurwaarders.

In Schuldenwijzer wordt onder minnelijke schulden verstaan dat er nog niet is gedagvaard en de gerechtsdeurwaarder nog geen informatiekosten heeft gemaakt.

Bij de schulden die vóór de minnelijke schulden in het Schuldenwijzer rapport worden vermeld, zijn er in ieder geval al informatiekosten gemaakt.

Voor vragen over schulden uit het schuldenoverzicht verwijzen we je naar het gerechtsdeurwaarderskantoor. De contactgegevens staan vermeld in Schuldenwijzer.

Ja, je kunt het schuldenoverzicht uit Schuldenwijzer vaker downloaden.

Mogelijk is er tussentijds informatie gewijzigd.

Het schuldenoverzicht wordt automatisch voorzien van een datumstempel.

Nadat je je schuldenoverzicht hebt doorgegeven via www.sbn.nl kunnen je schulden worden betaald.

Wanneer je een beschikking van een schuld hebt ontvangen, is deze schuld opgelost, en komt dan niet meer voor in je schuldenoverzicht.

Vanaf het moment dat de Belastingdienst geen gegevens meer over je aanlevert aan Schuldenwijzer is het tabblad ‘Mijn schuldenoverzicht Toeslagen Herstel’ niet meer zichtbaar en staan hier dus geen persoonsgegevens meer van je in.

Voor gedupeerde ouders en partners levert de Belastingdienst gegevens aan tot twee jaar na afloop van de einddatum van je pauzeknop (moratorium).
Voor gedupeerde ex-partners levert de Belastingdienst gegevens aan tot één jaar na de datum van de beschikking (brief van de Belastingdienst waarin staat dat je recht hebt op hulp en geld).

Je kunt het schuldenoverzicht in ‘Mijn schuldenoverzicht Toeslagen Herstel’ downloaden en zelf doorgeven aan SBN via www.sbn.nl.

Dit moet je zelf doen. Dit gaat niet automatisch.

In Schuldenwijzer kun je in het tabblad ‘Mijn schuldenoverzicht Toeslagen Herstel’ een overzicht downloaden van je actuele schulden (zie ook ‘Welke schulden staan in het schuldenoverzicht Toeslagen Herstel in Schuldenwijzer?’). Het kan zijn dat de gegevens in het schuldenoverzicht Toeslagen Herstel nog niet zijn bijgewerkt. De gerechtsdeurwaarders actualiseren regelmatig de gegevens die zij hebben aangeleverd aan Schuldenwijzer.

In het tabblad ‘Mijn gegevens’ kun je ook een volledig AVG rapport downloaden. Daarin staan ook de schulden die al zijn afgehandeld. Bij die schulden staat dan een sluitdatum vermeld of een vermelding dat het dossier is ingetrokken.

Doorgeven schuldenoverzicht aan SBN

In Schuldenwijzer kun je twee schuldenoverzichten downloaden. Het schuldenoverzicht dat je aan SBN kunt doorgeven, is het ‘Schuldenoverzicht Toeslagen Herstel’. Deze naam staat ook op het schuldenoverzicht uit Schuldenwijzer. Dit overzicht vind je in het tabblad ‘Mijn schuldenoverzicht Toeslagen Herstel.

Nee, je hoeft de informatie uit het overzicht niet per schuld in te voeren op www.sbn.nl.

Je kunt de PDF met het schuldenoverzicht doorgeven via www.sbn.nl. Dit is het overzicht dat je kunt downloaden in het tabblad ‘Mijn schuldenoverzicht Toeslagen Herstel’. Het is belangrijk dat dit de originele PDF is, want die is gecertificeerd. Daarmee kan SBN zorgen voor een voorspoedige betaling van je schulden.

E-mailupdates

Wanneer je gedupeerd bent door de problemen met de kinderopvangtoeslag en bekend bent bij gerechtsdeurwaarders kun je op Mijn Schuldenwijzer je e-mailadres opgeven. Je ontvangt dan een update over jouw gegevens die geregistreerd staan in Schuldenwijzer Toeslagen Herstel.

Je ontvangt een update wanneer een gerechtsdeurwaarder een ‘nieuwe’ schuld heeft aangeleverd. Of wanneer je op korte termijn geen toegang meer zal hebben tot het tabblad ‘Mijn schuldenoverzicht Toeslagen Herstel’

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het doel waarvoor je het e-mailadres hebt doorgegeven. Je kunt je toestemming op elk moment weer intrekken via de knop ‘Afmelden voor updates’.

Wanneer je per e-mail een update hebt ontvangen over jouw gegevens die geregistreerd staan in aan Schuldenwijzer Toeslagen Herstel, download dan (opnieuw) je schuldenoverzicht.
Als het gaat om een ‘nieuwe’ schuld, geef je dit schuldenoverzicht door via www.sbn.nl. SBN gebruikt het meest recente schuldenoverzicht uit Schuldenwijzer Toeslagen Herstel voor de betaling van je schulden.

Gerechtsdeurwaarders kunnen een schuld toevoegen in Schuldenwijzer wanneer deze in aanmerking kan komen voor betaling door de Belastingdienst op grond van de Wet hersteloperatie toeslagen.

Wanneer je de update uit Schuldenwijzer op een ander e-mailadres wilt ontvangen, kun je je op Mijn Schuldenwijzer afmelden. We verwijderen je e-mailadres zo spoedig mogelijk.

Je kunt je met een nieuw of ander e-mailadres weer opnieuw aanmelden op Mijn Schuldenwijzer.

Je kunt alleen bij je gegevens in Schuldenwijzer wanneer je inlogt met je DigiD.

Heb je per ongeluk een verkeerd e-mailadres opgegeven, of heb je een typefout gemaakt? In de update per e-mail wordt alleen gemeld dat er een schuld is toegevoegd of dat je gegevens worden verwijderd. De update bevat geen gegevens over je geregistreerde schulden.

Overige vragen

 • Gegevens die nodig zijn voor identificatie: twee jaar. (De gegevens worden gepseudonimiseerd opgeslagen en alleen gebruikt voor analyses ten behoeve van een optimaal werkende applicatie.)
 • Gegevens over schulden (onder ‘Mijn schuldenoverzicht Toeslagen Herstel’): je ziet in het tabblad ‘Mijn schuldenoverzicht Toeslagen Herstel’ alleen actuele openstaande schulden.
  (Het kan wel zijn dat er nog schulden staan die inmiddels zijn afgehandeld, maar die de gerechtsdeurwaarder nog niet heeft geactualiseerd in Schuldenwijzer.)
  Schuldenwijzer bewaart de aangeleverde gegevens over schulden tot twee jaar na afloop van de einddatum van je pauzeknop (moratorium). Zo lang levert de Belastingdienst ook gegevens aan aan Schuldenwijzer en heb je toegang tot je schuldenoverzicht in ‘Mijn schuldenoverzicht Toeslagen Herstel’. Indien er een noodzaak bestaat de gegevens langer te bewaren in het kader van Hersteloperatie Toeslagen en/of een goede afwikkeling van de betaling van private schulden door SBN, kan van voornoemde bewaartermijn worden afgeweken.
 • Gegevens over betrokken gerechtsdeurwaarderskantoren: gekoppeld aan de hiervoor genoemde gegevens.
 • Bericht voor gerechtsdeurwaarderskantoren en de Belastingdienst over je inlog, opvragen webpagina met overzicht in ‘Mijn schuldenoverzicht Toeslagen Herstel’ en genereren PDF rapport: 180 dagen.