Voor schuldhulpverleners

  • 1,2 miljoen Nederlandse huishoudens hebben betalingsproblemen.
  • 13 verschillende eisers per persoon met schulden (gemiddeld).
  • 39.029 euro is de gemiddelde schuld van mensen in de gemeentelijke schuldhulpverlening.

 

Schuldenwijzer is een maatschappelijk initiatief en pakt de schuldenproblematiek met een concrete oplossing aan. Via Schuldenwijzer kunnen mensen met schulden met hun DigiD straks in één overzicht alle actuele informatie vinden over hun schulden wanneer er sprake is van beslag op inkomsten. Ook zien zij met wie contact opgenomen kan worden. Met het totaaloverzicht van Schuldenwijzer kan sneller schuldhulp worden verleend. Daarmee wordt rust voor de persoon met schulden gecreëerd en worden verhogende kosten van incasso voorkomen.

Op 18 oktober 2019 heeft Marco Florijn (voorzitter van de NVVK) de officiële openingshandeling verricht.

Het is de bedoeling om dit inzicht verder uit te breiden met meer schuldinformatie van gerechtsdeurwaarders en andere invorderende instanties zoals lokale overheden.

Sinds 2022 is Schuldenwijzer Toeslagen Herstel beschikbaar en helpt mensen die zijn gedupeerd door problemen met de kinderopvangtoeslag. Dit doen we door inzicht te bieden in schulden die bekend zijn bij en aangeleverd zijn door gerechtsdeurwaarderskantoren conform het ‘Besluit betalen private schulden’ (Besluit 2021-211658).

Wat kun je doen als schuldhulpverlener?

  • Wijs de mensen die je helpt op Schuldenwijzer en Toeslagen Herstel via www.schuldenwijzer.nl. Zie ook Handige links en informatie over hulp bij schulden en download onze brochure voor schuldhulpverleners.
    Mensen met schulden kunnen een rapport met gegevens downloaden via Schuldenwijzer. Informeer hiernaar bij je cliënt.
  • Download onze brochure voor mensen met schulden. Deze brochure kan je meegeven.
  • Bekijk een gesprek met schuldhulpverlener Anna-Laura om te zien wat zij vindt van Schuldenwijzer.
  • Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief voor meer informatie rondom schulden en de laatste ontwikkelingen rondom Schuldenwijzer.
  • Wil je ervaringen delen met betrekking tot het belang van overzicht? Neem dan contact met ons op. We zijn altijd op zoek naar ervaringsverhalen en tips om te vermelden op onze website of de social media kanalen.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief met informatie rondom schulden en de laatste ontwikkelingen rondom Schuldenwijzer:Je kunt je voor beide nieuwsbrieven inschrijven door het formulier twee keer in te vullen.