Sinds 11 januari 2022 is Schuldenwijzer Toeslagen Herstel beschikbaar.

Schuldenwijzer helpt mensen die zijn gedupeerd door problemen met de kinderopvangtoeslag. Het menu in Schuldenwijzer is uitgebreid met ‘Mijn schuldenoverzicht Toeslagen Herstel’ en biedt inzicht in schulden die bekend zijn bij en aangeleverd zijn door gerechtsdeurwaarderskantoren en de datum van de pauzeknop (het moratorium).

Het schuldenoverzicht in Schuldenwijzer is eenvoudig te downloaden. Al meer dan 1.560 mensen die zijn gedupeerd hebben het overzicht inmiddels gedownload. Zij moeten dit overzicht zelf doorgeven aan SBN (Sociale Banken Nederland) via www.sbn.nl, dat gaat niet automatisch. Schuldenwijzer is opgenomen in de stappen die mensen moeten doorlopen bij de aanvraag bij SBN. Bij de stap ‘Schuld toevoegen’ kan het schuldenoverzicht uit Schuldenwijzer toegevoegd worden.

Er hoeft niet gewacht te worden tot het aflopen van het moratorium, want het schuldenoverzicht uit Schuldenwijzer kan nu al doorgegeven worden aan SBN.
SBN gebruikt het overzicht uit Schuldenwijzer voor de betaling van schulden, conform het ‘Besluit betalen private schulden’ (Besluit 2021-211658).

Meer informatie over Schuldenwijzer Toeslagen Herstel is te vinden op www.schuldenwijzer.nl/toeslagenhulp. In een webinar van de Belastingdienst wordt uitgelegd hoe private schulden doorgegeven kunnen worden aan SBN.