Doet Schuldenwijzer hetzelfde als het BKR?

Een schuld in Schuldenwijzer is niet hetzelfde als een BKR-registratie. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert kredieten, dus leningen. In Schuldenwijzer worden alleen schulden geregistreerd. Dit betekent dat andere organisaties je kredietwaardigheid niet toetsen aan de hand van een registratie in Schuldenwijzer. Zie ook ‘Welke schulden worden in Schuldenwijzer geregistreerd?’.

Waarom zijn gerechtsdeurwaarders met Schuldenwijzer gestart?

Een groot deel van de schulden in Nederland is bekend bij een gerechtsdeurwaarderskantoor. Omdat er zo’n 180 verschillende gerechtsdeurwaarderskantoren in Nederland zijn, is alle informatie over schulden verspreid opgeslagen. Schuldenwijzer maakt deze informatie nu op één plek inzichtelijk.

Wat is het Digitaal Beslagregister (DBR)?

In het DBR staan alle beslagen die gerechtsdeurwaarders hebben gelegd op inkomsten: loon, uitkering en pensioen. Zie ook https://www.kbvg.nl/wetten-en-regels/regels-en-verordeningen/geautomatiseerde-systemen. Het doel van het DBR is om onnodige kosten te voorkomen en de beslagvrije voet te bewaken.

Wat is Schuldenwijzer?

Schuldenwijzer is een website waar je in één overzicht alle informatie kunt vinden over jouw schulden bij een gerechtsdeurwaarder. Op dit moment is de informatie uit het Digitaal Beslagregister (DBR) online beschikbaar gemaakt. Je kunt deze gegevens bekijken door in te loggen met je DigiD.